Fernando Arrabals liv – kronologisk oversigt

ÅrBegivenhed
1932Fernando Arrabal bliver født den 11. august i Melilla, Spansk Marokko.
1936Den Spanske Borgerkrig bryder ud 17. juli i Spansk Marokko.
Arrabals far, løjtnant i den republikanske hær, arresteres af nationalisterne og dømmes til døden. Moderen flytter til Ciudad Rodrigo med Arrabal og hans to søskende.
1939Faderens dom konverteres til tredive års fængsel.
1940Familien flytter til Madrid.
1941Arrabal kommer til Colegio de los Escolapios de San Antón. Den 4. dec. overflyttes faderen fra fængslet til hospitalet i Burgos.
1942Den 21. jan. flygter faderen iført pyjamas i den en meter tykke sne og er aldrig siden blevet fundet.
1947Arrabal indleder studier på Militærakademiet.
1949Opdager breve og fotografier af faderen, hvilket fremkalder en krise imellem ham og moderen. Forlader Militærakademiet og sendes til Tolosa for at uddanne sig i papirindustrien.
1952Arrabal vender tilbage til Madrid og begynder at studere jura. Arrabal besøger ofte El Ateneo.
1953Stykket Los hombres del triciclo (Den trehjulede cykel) vinder anden præmie i en teaterkonkurrence i Barcelona.
1954Arrabal tager på stop til Paris for at se Brechts Mutter Courage. Han lærer Luce Moreau, hans nuværende kone, at kende
1955Arrabal får et stipendium for at studere i Paris. Han får tuberkulose og indlægges på hospitalet i Cité Universitaire.
1956Arrabal indlægges på sanatoriet Bouffemont, hvor han skriver Fando og Lis og Ceremonia por un negro asesinado (Ceremoni for en myrdet neger). Under sin rekonvalescens skriver han bl.a. Los dos verdugos (De to bødler).
1958Den trehjulede cykel opføres i Madrid den 29. jan. på Teatro de Bellas Artes.
1959Arrabals første roman Baal Babylon udkommer i Frankrig. Pique-nique en campagne (Udflugt i det grønne) i Frankrig.
1962Arrabal skaber sammen med Alejandro Jodorowsky og Roland Topor "Le Mouvement Panique".
1964Le Grand Cérémonial opføres i Paris.
1966Automobilkirkegården opføres i Paris.
1967Arkitekten og kejseren af Assyrien opføres i Paris. Arrabal arresteres i Spanien pga. en blasfemisk udtalelse.
1969Den 11. februar besætter politiet i Madrid det teater, hvor Victor García skulle opføre Arrabals stykke De to bødler og Jean Genets Stuepigerne. Senere får teatret tilladelse til at vise Stuepigerne men ikke "De to bødler". Og de gav blomsterne håndjern på opføres i sept. på Théâtre de l'Epée de Bois.
1970Viva la muerte filmes i Tunesien. Arrabals datter Lelia Paloma Ofelia fødes.
1972Arrabals søn Samuel fødes.
1976I Bruxelles erklærer Spaniens daværende udenrigsminister José María de Areilza den 20. marts at Arrabal er en af de seks spaniere, der ikke kan vende tilbage til Spanien. De fem andre er Rafael Alberti, La Pasionaria, Lister, Santiago Carrillo og el Campesino.
1982Arrabals politiske farce Jesus Kristus Karl Marx og William Shakespeares ekstravagante triumf, har premiere på et Off-Broadway-teater i New York. Stykket, der er en parodi på Fidel Castro, blev en kæmpesucces.
1983Arrabal modtager el Premio Nadal i Barcelona for romanen La torre herida por el rayo (Tårnet der blev såret af lynet). Indbydes til at deltage i den anarkistiske organisations CNTs internationale kulturuge i Barcelona.
1984Arrabals Brev til Fidel Castro udkommer.
1986Romanen La virgen roja (Den røde jomfru) udkommer i Spanien og Frankrig og bedømmes i begge lande som et mesterværk i moderne litteratur.
1988Romanen La hija de King Kong (King Kongs datter) udkommer på forlaget Seix Barral.
1992Arrabal fylder 60 år. I anledning af fødselsdagen hyldes han med den retrospektive udstilling Arrabal Espace på Paris Art Center.
1994Lederen af Paris Art Center, Ante Glibota, udgiver et kæmpeværk om Arrabal, Arrabal Espace på 586sider. Arrabal modtager Premio Espasa Ensayo for sin essaysamling La dudosa luz del día (Dagens tvivlsomme lys).
1996Arrabal får Grand Prix de la Société de Gens de Lettres de France for sin biografi om Cervantes: Un esclave nommé Cervantes (En slave ved navn Cervantes).
1997Forlaget Espasa Calpe udgiver Arrabals samlede teater Teatro Completo i to bind med forord af professor Francisco Torres Monreal.
1998Arrabal udgiver den måske vigtigste bog for ham selv, da den handler om hans forsvundne fra: Ceremonia por un teniente abandonado. Bogen er også udkommet på fransk med titlen Porté disparu og på dansk i min oversættelse En forsvundet løjtnant (omtalt på denne hjemmeside).
2012Arrabals bøger udkommer i dag på forlaget Libros del Innombrable i Zaragoza, Spanien og ledes af Raúl Herrero Herrero. Dette forlag har også genudgivet flere af hans tidligere værker.
Forlaget Libros del Innombrable Arrabal 80 i anledning af forfatterens 80-årsdag en antologi med forskellige tekster om Arrabal. I bogen indgår også to tekster af undertegnede: et interview med Arrabals kone Luce Moreau Arrabal og en tekst om stykket Jesus Kristus, Karl Marx og William Shakespeares ekstravagante triumf.
2020Udkom en slags selvbiografi med titlen Familia.