“En forsvundet løjtnant”

GENOPREJSNING AF FADEREN

”En forsvundet løjtnant” er en hyldest til Fernando Arrabals (f. 1932) far og handler om, hvordan hans fængsling i 1936, kort efter udbruddet af den Spanske Borgerkrig, og hans senere forsvinden kom til at påvirke Arrabal og hans mor. Det er en historie om, hvordan krigen kan ramme en familie. Bogen består af forskellige tekster, såvel fiktive som faktuelle, der giver et indblik i Spanien efter borgerkrigen.

Fernando Arrabals far var løjtnant i hæren i Melilla, da den Spanske Borgerkrig brød ud 18. juli 1936. Han blev arresteret og dømt til døden, fordi han som tilhænger af Republikken nægtede at deltage i general Francos oprør. Dommen blev senere konverteret til fængsel på livstid. Faderen sad i forskellige fængsler og i et af dem prøvede han at skære pulsåren over og blev på sin kones anbefaling flyttet til en sindssygeanstalt. I januar 1942 flygtede han i pyjamas i den meterlange sne og forsvandt for altid.

Den dag Arrabals mor blev underrettet om sin mands forsvinden, klædte hun sin søn i sort og sagde, at hans far var død. Moderen og hendes familie var tilhængere af Franco, og da Arrabal som 15-årig i sin mors gemmer fandt en bunke dokumenter om faderens fængsling og flugt, gik det op for ham, at hun havde haft en finger med i hans tragiske skæbne og, at han faktisk stadig kunne være i live.

Uddrag af bogen:

«Hvis jeg havde været sikker på, at min far var død, var han holdt op med at forfølge mig, også selvom jeg var sikker på, at han var blevet tortureret ihjel.

Men kunne han bare sporløst forsvinde år 1941 i Spanien? […]

Tre uger efter hans flugt, som jeg den gang var uvidende om, kom min mor et sort bind på min jakke. Hun fortalte, at min var død. Uden yderligere forklaring. Jeg opfattede hendes ord, som en dom, men også som et varsel. Jeg skjulte min nysgerrighed, som var det en hemmelig gave. Og denne tid sank i glemslens hav.

Fra de første fire år af mit liv, som var det eneste tidspunkt, hvor jeg boede sammen med min far (og min mor), husker jeg kun nogle få ting om ham. 

Jeg husker hans hænder på mine ben, da han begravede mine fødder i sandet på stranden i Melilla.»

Skriv en mail til mig, hvis du er interesseret i at købe bogen. Jeg har sat den ned til 100 kr eksl. porto.

E-mail: vivectallgren (snabel a) gmail.com